top of page
Search

Az irodalom találkozik a gasztronómiával – Jane Austen és az epres tortácskák

  • Judit ALKOT
  • Jun 3, 2022
  • 3 min read



"Irodalom találkozása a gasztronómiával" - a művészet egy újabb formája, amit nagyra értékelek ☺️ Avagy: Mit csinálok még, amikor nem festek (vagy olvasok)? Hát sütök. ☺️

Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veletek azt a csodás kis receptet, amit egyik kedvenc írónőm, Jane Austen ihletett.


Készült egy szakácskönyv*, amely tartalmazza azokat a desszerteket, amik az ő regényeiben (és leveleiben) megjelennek. Amint megláttam, hogy létezik ez a könyv, azonnal megrendeltem. A Libristo.hu oldalon keresztül jutottam hozzá, ahol kifejezetten idegen nyelvű könyveket lehet Magyarországra megrendelni. Ha megtetszik nektek ez a recept, akkor itt tudjátok megrendelni a teljes kötetet, ami összesen 21 ínycsiklandozó desszert-receptet tartalmaz a György-korabeli Angliából, melyben az írónő regényeinek szereplői élték mindennapjaikat.


Az angol nyelvű könyvnek ezt a receptjét néhány saját változtatásommal megtűzdelve fordítom le.

A referencia kedvéért: az eredeti recept a könyv 36-38. oldalán, az alaptészta recept a 61. oldalon található. Ennek a konkrét desszertnek a neve az Emma című regényben kerül említésre :)


*Tea with Jane Austen by Pen Vogler, Cico Books, London, 2016


Én így készítettem el:


Epres tortácskák

Hozzávalók:

- 1 adag alap tortatészta*

- 1 felvert tojás

- 200 g puha vagy megnyomódott eper leszárazva, összetörve

- 3 tojás sárgája

- 50 g porcukor

- 40 g finomliszt

- 300 ml tej

- ép, szép eprek a díszítéshez


*Alap-tortatészta

- 225 g finomliszt

- 1 csipet só

- 2 evőkanál porcukor

- 125 g vaj (én sütőmargarint használtam) (hidegen, a hűtőből)

- 1 tojás sárgája

- 3 evőkanál hideg víz


Összekevertem a lisztet, cukrot, és sót egy tálban. Hozzáadtam a vajat(margarint) és késsel apró darabokra vagdostam, közben a vaj(margarin) darabokat fokozatosan forgattam bele a lisztbe. A vizet és a tojás sárgáját összekevertem egy külön tálban, majd hozzáadtam a mixhez, aztán ujjbegyeimmel egyenletes masszává gyúrtam. (A könyv azt ajánlja, hogy ne dagasszuk, mert akkor a vaj(margarin) felmelegszik, és nem jó lesz az állaga)


Celofánba csomagoltam és beraktam a hűtőbe kb. 20 percre pihenni.


Addig elkezdtem a tölteléket készíteni.


A 200 g puha epret összetörtem villával.


A tojás sárgáját és a cukrot összekevertem, amíg halványsárgává vált a színe és a cukor teljesen elolvadt. Fokozatosan beleszórtam a lisztet, egyszerre csak maximum az 1/3 részét, és alaposan elkevertem minden alkalommal. Felforraltam a tejet, aztán a tűzről levéve fokozatosan adagoltam hozzá a lisztes mixet, közben folyamatosan kevergetve. Visszaraktam a tűzhelyre és újra forráspontig melegítettem, közben ugyancsak folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödött. Újra levettem a tűzről, és belekevertem az összetört epret.


A nyers tésztát, amikor kivettem a hűtőből, kinyújtottam lisztezett nyújtó deszkán kb. 5 mm vastagságúra, és kb. 10 cm oldalú négyzetekre vágtam (a recept piteformát ír, abból nagyobb torták lesznek, de én muffin papírba és muffin formába nyomkodtam bele ezeket a négyzeteket.) A széle nem baj, ha kilóg kicsit a formából, mert kicsit zsugorodni fog a tészta a sütés során. Tojás sárgájával megkenhetjük a tésztát és villával megszurkálhatjuk.


A sütőt 200 C°-ra előmelegítettem, és a formába tett tésztákat önmagukban sütöttem 10-12 percig.


Ezután az elkészített tölteléket beletöltögettem a tészta formácskákba, és még 10-15 percig sütöttem 190C°-on.


Amikor kész lett a sütés, hagytam kicsit hűlni, aztán a friss epreket félbe vágtam és azokkal díszítettem a tetejüket. Az extra esztétikum kedvéért porcukrot szitáltam rájuk :)


Kb. 15 db muffin forma nagyságú tortácskát kaphatunk ebből az adagból. Apró, de laktató és nagyon ízletes, omlós tésztájú süti lett :)


Legközelebb lehet, hogy úgy is kipróbálom, hogy a tölteléket epres pudinggal helyettesítem. Ez a recept szerintem a korabeli puding megfelelője volt, az állagából és elkészítés technikájából ítélve :)


Remélem, néhányótoknak kedvet csináltam a sütögetéshez, és ehhez a szakácskönyvhöz :) Ha elkészítettétek és van kedvetek, a facebook vagy insta bejegyzés alá, vagy akár privát üzenetben írjátok le, Nektek hogyan sikerült :)


Isten áldjon Titeket, Jó alkotást kívánok! Puszi: Judit



 
 
 

コメント


©2019 by Judit Alkot. Proudly created with Wix.com

bottom of page